Volledig scherm
Damiaan Reijnaers heeft 20.000 twitteraccounts gehackt. 'Niet moeilijk hoor, ik hack eigenlijk voor de lol.' © Peter van Trijen

Hacker (17) uit Roosendaal: 'Ik ben geen computernerd'

ROOSENDAAL - 20.000 twitteraccounts hacken in 24 uur. Een fluitje van een cent voor de zeventienjarige Damiaan Reijnaers uit Roosendaal.

'Dus Damiaan is braaf naar school geweest. Daarna netjes z'n huiswerk gemaakt. Moeders potje gegeten. En toen Twitter geowned. #respect', twitterde Bart Nijman van GeenStijl afgelopen vrijdag. Door zich aan te melden op een website, gaven ruim 20.000 twitteraars Reijnaers toestemming om tweets te verspreiden via hun account. Op donderdagavond verstuurde de hij via deze accounts de tekst 'Hoe slecht gaan mensen met hun twitteraccount om... groetjes Damiaan Reijnaers. De site had hij nog geen 24 uur eerder aangemaakt.

De scholier wilde met zijn actie laten zien hoe gemakkelijk mensen online vertrouwelijke gegevens delen. "En dat is gelukt", lacht Reijnaers. Hij werkt vanuit de slaapkamer in zijn ouderlijke woning in Roosendaal. Een versleten leren bureaustoel achter twee beeldschermen is de vaste stek als hij thuis is. De hack van vorige week is niet zijn enige succes: al toen hij 13 was, wist hij de beveiliging van Hyves te omzeilen, om een paar jaar later het kunstje te herhalen.

'Het is allemaal niet zo moeilijk hoor'

Ook het rooster van zijn school bleek niet veilig. Als hij het had gewild, had Reijnaers zichzelf zo een paar dagen vrij kunnen geven. Hij blijft er nuchter onder. "Het is helemaal niet zo moeilijk hoor, wat ik doe. Hacken doe ik eigenlijk voor de lol. Maar als je er mensen mee bewust kunt maken, is dat wel mooi meegenomen", zegt Reijnaers. De fanpagina op Facebook vindt hij 'wel een beetje overdreven'.

Zolang hij zich kan herinneren, spelen computers een grote rol in zijn leven. Al op de basisschool begon hij met programmeren. Zijn computer staat van 's ochtends vroeg tot hij naar bed gaat aan. Een computernerd is hij niet, zegt hij: "Online netwerken bijvoorbeeld, zijn niks voor mij; ik heb er geen behoefte aan om met anderen over programmeren te praten. Ik heb een vriendin, spreek af met vrienden en ga regelmatig op stap."

De vriendin van Reijnaers is trots op haar vriendje, net als zijn ouders. "Al was mijn moeder wel bang dat ik in de problemen zou komen met de politie. Maar ik doe niets illegaals, dus dat gebeurt niet."

Inmiddels neemt hij betaalde klussen aan en krijgt hij regelmatig stages of zelfs banen aangeboden vanuit het bedrijfsleven. Toch staat het voor de Roosendaler niet vast dat zijn toekomst in de informatica ligt. "Ik vind psychologie erg interessant, dus misschien ga ik dat studeren. Ook bestuurskunde is een optie. Maar als ik hierin verder wil, begin ik wel voor mezelf. Daar heb ik geen studie voor nodig."

0 reacties