Damiaan Reijnaers (17) uit Roosendaal drukt twitteraars met neus op de feiten

ROOSENDAAL - De 17-jarige Damiaan Reijnaers uit Roosendaal heeft aangetoond hoe gemakkelijk het is om iemands Twitter-account over te nemen. Hij verspreidde donderdag een eigen tekst uit naam van 10-duizend andere twitteraars. De gegevens van deze mensen had hij verzameld via een zelfgebouwde internetsite. Duizenden twitteraars hadden zich vrijwillig op die site ingeschreven en niet gelet op de voorwaarden. De Roosendaler noemt zichzelf een computernerd. Hij had geen kwaad in de zin, beweert hij.

Via een slimmigheidje kreeg hij toegang tot de accounts van de twitteraars. Die tweetten donderdagmiddag allemaal tegelijkertijd de tekst: "Hoe slecht gaan mensen met hun Twitter-account om... groetjes, Damiaan Reijnaers." .
Hoe ging Reijnaers te werk? De Roosendaler bouwde een nepwebsite. Wie op de website inlogde gaf toestemming om zijn profiel te wijzigen of berichten onder zijn naam te laten plaatsen.

Bewustmaken
Het Reijnaers niet te doen om de gegevens en al helemaal niet om er misbruik van te maken. “Ik wilde mensen bewustmaken dat ze niet zomaar diensten toegang moeten geven tot hun account. Ik had het idee al langer in mijn hoofd en vandaag dacht ik: laat ik het eens doen", aldus de jongeling.

Ter geruststelling: veel twitteraars hadden al door dat er iets mis was en grepen zelf in. Verder kondigde Reijnaers aan de applicatie te verwijderen. “En dan heb ik geen toegang meer tot de gegevens.”

Reijnaers kraakte in het verleden ook al eens Hyves.

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 14 december 2012 - 07:38
Auteur: Corné Verschuren